MITSUBISHI GT-PHEV CONCEPT

Ultieme Expressie

Na de “Concept XR PHEV II” op het autosalon van Parijs in 2015 en de “eX Concept” op de Tokyo Motor Show datzelfde jaar blijft Mitsubishi verder timmeren aan zijn designfilosofie, terwijl het zich bovendien steeds meer manifesteert als een pure SUV-speler.

Deze herfst zet MMC zijn conceptreis verder op het autosalon van Parijs, met de wereldpremière van de gloednieuwe “Ground Tourer-PHEV Concept” (of “GT-PHEV”): een Japanse high-end SUV-coupé voor een nieuwe automobiele ervaring.


Form follows Function

GT-PHEV Concept is de derde uiting van “Form follows Function” (“de functie dicteert de vorm”), Mitsubishi Motors’ vernieuwde designfilosofie, uitgedrukt in vier krachtige elementen:

 • Augmented Possibilities (versterkte mogelijkheden)
 • Functional Beauty (functionele schoonheid)
 • Sculptured Dynamism (gebeeldhouwde dynamiek)
 • Japanese Craftsmanship (Japanse ambachtskunst)


Zoals het bij zijn klinkende naam past, biedt de Ground Tourer-PHEV Concept een moeiteloze rij-ervaring op en naast (waar dat wettelijk toegelaten is) de weg. Hij verwent daarbij zijn passagiers in het stille comfort en het strakke design van zijn verfijnde interieur, dat wordt gedefinieerd door een horizontaal dashboard – dat de enorme binnenruimte onderlijnt terwijl de bestuurder zo bovendien gemakkelijker veranderingen voelt in het gedrag van de auto – en door een hoogkwalitatieve maar functionele afwerking.


Intensiteit

Het intense koetswerkdesign van de GT-PHEV Concept moet de bestuurder een gevoel van vertrouwen geven terwijl het ook de zin in avontuur moet stimuleren via de goudstaaf-achtige compositie van de oppervlakken met knap afgeschuinde kanten en gespierde lijnen die doorlopen tot in de achterste spatborden, en de complexe oppervlakken en brede zijschorten.

Het Dynamic Shield-radiatorrooster is aangepast aan de high-end missie en ambitie van de GT-PHEV en vertoont een sterke persoonlijkheid op de weg. De zwarte grille, benadrukt door complex gevormde en verchroomde afsluitkleppen en een pianolakzwarte bovenste helft, symboliseert de prestaties van het geavanceerde PHEV-systeem. Het design wil verder functionaliteit uitdrukken via het precieze energiemanagement via adaptieve kleppen in de grille, die de luchtweerstand verminderen en de koeling van het PHEV-systeem optimaliseren.

Aan weerszijden daarvan zijn de koplampen verticaal ingedeeld voor een meer pertinente veiligheidsweergave:

 • In de bovenste helft zitten de dagrijlichten en richtingaanwijzers zodat ze beter zichtbaar zijn voor voetgangers.
 • In de onderste helf zitten de echte koplampen (schijnwerpers en grootlichten) zodat tegenliggers niet worden verblind.

Daarnaast draagt de styling van de lichtblokken ook bij aan de gesofisticeerde look & feel van de GT-PHEV Concept.

Helemaal bovenaan draagt het laag zwevende dakontwerp – in de contrasterende donkerrode kleur “Burgundy” om te passen bij het interieur – bij aan de algemene dynamiek van het silhouet: met een gebogen dwarsstang en scherp afgesneden spoiler vormen het dak en de kenmerkende C-stijl, die is geïnspireerd op de staartvleugel van een vliegtuig, een fris en levendig beeld dat scherp contrasteert met de intensiteit van de rest van het koetswerk, om de auto zo een sportieve uitstraling te geven. In zijaanzicht brengen de horizontale motorkap, het vlakke dak en scherpe karakterlijnen – benadrukt door de weerspiegelingen als gevolg van de complexe “White Metallic”-afwerking van het koetswerk – visueel het idee van een stevig en stabiel voertuig, wat de bestuurder en de passagiers een gevoel van stevigheid en beweging geeft.

Achteraan zit het belangrijkste element van de GT-PHEV Concept hem in de gecombineerde lichtblokken, die in een enkele lijn over de hele breedte van de kofferklep lopen. Ze steken er een beetje uit, zoals een edelsteen in een juweel. Samen met de scherpe bumpertekening geeft dit stijleffect de achterkant een brede en extreem stabiele uitstraling, die contrasteert met de scherpe hellingshoek van de achterruit. In de lichtblokken vormen de remlichten, de richtingaanwijzers en de achteruitrijlichten een grafische compositie van veertien kleine verticale eenheden en een smal element dat om de hoek loopt. Dit geheel wordt aangevuld met het gesofisticeerde design van de reflectoren op de kofferklep om zo een onderscheidend effect te creëren.

Daaronder gebruikt de bumper een beschermplaatachtige behandeling, terwijl een rubberen coating zoals die in de voorbumper bijdraagt aan het SUV-gevoel van stevigheid en stabiliteit.

Verder staat de Mitsubishi GT-PHEV op vijfspaaks lichtmetalen velgen die dezelfde goudstaafachtige driedimensionale look gebruiken als de hoge flanken, wat de stevige indruk van de auto op de weg nog versterkt.


Horizontaal

Voor de Ground Tourer-PHEV Concept ontwikkelden de designers van Mitsubishi Motors een interieurthema dat verfijnde Japanse ambachtskunst combineert met intuïtieve ergonomie. Voor dat laatste element werd beslist om een nieuw thema aan te brengen, namelijk dat van het horizontale dashboard. Deze innovatieve lay-out biedt een uitstekend panoramisch zicht waarin alles af te lezen valt, terwijl het een luchtig en open gevoel geeft en het interieur visueel verbreedt. Het rechtdoor lopende chroomaccent helpt de bestuurder om intuïtief veranderingen aan te voelen in de koetswerkbewegingen wanneer hij offroad rijdt (waar dat wettelijk toegelaten is).

Op ergonomisch vlak zijn voor de bediening van de overbrenging en de terreinselectie draaiknoppen gekozen die offroad gemakkelijker te gebruiken zijn. Net zoals de andere bedieningsknoppen zijn ze zilverkleurig afgewerkt zodat ze onmiddellijk herkenbaar zijn en gemakkelijker terug te vinden.

Het centraal opgestelde instrumentenbord gebruikt een intelligent scherm dat de voertuigsnelheid, het toerental, de energiestromen en andere basisinformatie weergeeft over de auto. Dit display kan overschakelen naar een navigatiemodus die is verbonden met allerlei netwerken om informatie te kunnen geven over de route en over entertainment op de bestemming.

Monitors aan weerszijden van het instrumentenbord gebruiken camera’s en dienen als buitenspiegels om het zicht achter de auto weer te geven. Een head-up display onderaan de voorruit toont de rijsnelheid en de minimale benodigde navigatie-info, zodat de veiligheid verhoogt door de momenten in te korten waarop de bestuurder moet wegkijken van de gebruikelijke ijkpunten.

En Last but not least: om dit eigentijdse, hoogkwalitatieve interieur aan te kleden dat baadt in het licht van het panoramadak koos MMC Design voor een tweekleurig verfijnd leer in Burgundy en Black voor het dashboard, de middenconsole, de deurpanelen en de stoelen, met een zilveren stiknaad die past bij de bedieningsknoppen.


Hoogwaardige mobiliteit

Mitsubishi Motors bouwt verder op zijn voorsprong op het vlak van elektrische aandrijving en vierwielcontrole om het SUV-genre naar nieuwe regionen te brengen. Als een tastbaar bewijs van deze ambities gebruikt de GT-PHEV Concept het geavanceerde en gepatenteerde PHEV-systeem (Plug-in Hybrid Electric Vehicle), deze keer met een opstelling met drie motoren (tegenover de huidige set-up met twee motoren), Triple-Motor 4WD. Samen met de geconnecteerde autotechnologie, die helpt om de prestaties van deze elektromotoren te maximaliseren, geeft dit systeem bestuurders van allerlei allooi de mogelijkheid om vol vertrouwen de gekozen rijlijn op diverse wegomstandigheden te kunnen aanhouden zodat ze echt rijplezier ervaren.

In detail geeft dat:

- PHEV-Systeem:

De Mitsubishi GT-PHEV Concept gebruikt een nieuw elektrisch plug-in hybride systeem dat speciaal is ontwikkeld voor een high-end SUV met veel talenten. Het systeem bouwt verder op de succesformule die werd ingewijd door de Outlander PHEV en die bestaat uit de architectuur van een elektrische auto (in plaats van gewoon een auto met verbrandingsmotor aan te passen aan PHEV-gebruik) met de volgende elementen:

 • Onder de vloer zit een 25 kWh grote batterij van de volgende generatie met hoge energiedichtheid.
 • Drie compacte, krachtige en erg efficiënte elektromotoren met integrale siliciumcarbide (SiC) frequentie-omvormers drijven de auto aan. Een zit voorin, twee achterin. Dat vergroot het snelheidsbereik waaronder de auto puur elektrisch kan rijden (met respect voor de geldende snelheidslimieten).
 • Verder doet de aandrijflijn een beroep op een 2.5-benzinemotor die specifiek voor PHEV-gebruik is ontwikkeld. In de seriële rijmodus dient die als een generator en dan draait hij onder hoge thermische efficiëntie. De motor is qua inhoud geoptimaliseerd voor gebruik in parallelle modus en gekoppeld aan een tweetraps transaxle-versnellingsbak in de vooras, zodat hij een mooie energetische efficiëntie combineert met pittige acceleraties. Het systeem kiest onder normale omstandigheden de hoogste van de twee verhoudingen voor een lager brandstofverbruik bij hogere rijsnelheden (met respect voor de geldende snelheidslimieten), terwijl de lage verhouding wordt ingeschakeld voor betere acceleraties wanneer de auto bergop rijdt of een inhaalmanoeuver uitvoert.

Verder is de algemene efficiëntie van het PHEV-systeem verbeterd voor de GT-PHEV Concept, dankzij onder meer:

 • Structurele rationalisering en gewichtsreductie,
 • Verminderde luchtweerstand dankzij automatische kleppen in het radiatorrooster
 • Een snelheidsafhankelijke variabele ophanging die de rijhoogte aanpast,
 • Enzovoort...

Als gevolg daarvan haalt de conceptcar een zuiver elektrisch rijbereik van 120 kilometer en kan hij met een volle tank en batterij tot 1.200 kilometer rijden. De CO2-uitstoot aan de uitlaat van minder dan 26 g/km maakt de GT-PHEV bovendien de kampioen van het plug-in hybride segment.

- 4WD-Systeem:
 

De uiterst efficiënte en krachtige Triple-Motor 4WD-aandrijflijn van de GT-PHEV drijft de voorwielen aan via één elektromotor van 90 kW, terwijl twee elektromotoren van elk 45 kW de achterwielen aandrijven. De aandrijflijn gebruikt bovendien MMC’s integrale controlesysteem voor de voertuigdynamica Super All Wheel Control (S-AWC). Dat bestaat uit een actief voordifferentieel (Active Front Differential of AFD) dat de koppelverdeling tussen de voorwielen controleert, een elektrische giercontrole (Active Yaw Control of AYC) in de achteras en een stabiliteitscontrole (Active Stability Control of ASC), die samen het acceleren, het remvermogen en het bochtgedrag dramatisch verbeteren:

 • Dankzij de vierwielaandrijving met drie elektromotoren verkort de koppelreactietijd aan de voor- en achterwielen gevoelig. En omdat elektrische voertuigen hun maximumkoppel vanaf stilstand ontwikkelen, biedt de aandrijflijn opwindende prestaties. Het AFD regelt de koppelverdeling over de voorwielen om het bochtgedrag te verbeteren. Ook de voertuigstabiliteit gaat erop vooruit omdat wielspin wordt onderdrukt en de trekkracht wordt geoptimaliseerd op modderige, besneeuwde en andere gladde ondergronden.
 • Het elektrische AYC regelt de krachtsontplooiing van de twee achterste motoren en ontwikkelt op die manier een koppelverschil tusen de achterwielen in zoverre dat wordt vereist door de wegomstandigheden. Op die manier wordt een giermoment gecreëerd dat het bochtgedrag verbetert en dat helpt om een levendig en prettig weggedrag te leveren dat bijna ondenkbaar lijkt in een auto van dit formaat. Als een wiel grip verliest en zijn koppel niet perfect op de weg kan overbrengen, genereert het AYC een hoeveelheid koppel hoger dan dat van een enkelvoudige motor op het andere wiel om de trekkracht te behouden en te verbeteren.
 • - Het ASC grijpt in wanneer het systeem instabiliteit detecteert en regelt de remkracht en het koppel per wiel om koetswerkbewegingen te stabiliseren en een tolerant en vertrouwenwekkend rijgedrag en stabiliteit te leveren wanneer het wegoppervlak verandert of de bestuurder ongepaste acties onderneemt.

Mitsubishi Motors’ eigen S-AWC controleert het gedrag van alle vier de wielen door integraal het AFD, het elektrische AYC en het ASC te controleren, zodat de bestuurder kan optrekken, remmen en bochten kan aansnijden op een manier die getrouw blijft aan zijn bedoelingen. Het geheel levert een uitstekende voertuigstabiliteit en geeft bestuurders een vertrouwen zoals ze dat nog nooit eerder hebben ervaren.


- Geconnecteerd

Door goed gebruik te maken van de informatie die wordt vergaard via telecommunicatie, sensoren in de auto en camera’s brengt de Mitsubishi GT-PHEV Concept de ecologische merites van het PHEV-systeem en de dynamische prestaties van de Triple-Motor 4WD-aandrijflijn naar ongekende hoogtes. Als gevolg daarvan geniet de bestuurder meer rijplezier, vertrouwen en geruststelling.

Wanneeer de bestuurder bijvoorbeeld een bestemming ingeeft in het navigatiesysteem, gaat de verbonden autotechnologie op zoek naar informatie over het weer, de temperatuur, de topografie en de weg- en rijomstandigheden die voor de route worden verwacht. Op basis daarvan biedt het systeem een optimaal energiemanagement en draagt het zo bij aan een lager brandstofverbruik.

Bovendien maakt de optimale en automatische controle van de Triple-Motor-vierwielaandrijving met de actieve koppelverdeling over de voor- en achteras en de linker- en rechterwielen het rijden veiliger en comfortabeler.

Door daarenboven de schokdemping aan te passen wanneer ruwere wegen het pad van de GT-PHEV kruisen, biedt de ophanging steeds een optimaal comfort, met de beste balans tussen veiligheid en rijgemak.


***

Over Mitsubishi Motors BeLux

Mitsubishi Motors BeLux
Industrieweg, 3
2880 Bornem